Wat zijn de kansrijke duurzame oplossingen op Urk?
De interactieve content hieronder is mogelijk niet toegankelijk.
Figuur 2: WAT-kaart Urk met kansrijke warmteoplossingen. Klik rechts onderin op de pijltjes om de kaart te vergroten.
Welke duurzame oplossing het meest kansrijk is, verschilt per gebied en soms zelfs per gebouw. Het hangt bijvoorbeeld af van:
-
de beschikbaarheid van duurzame warmtebronnen in de omgeving;
-
het type gebouw, het bouwjaar en hoe dicht gebouwen op elkaar staan;
-
de geschiktheid van het elektriciteitsnetwerk en/of gasnetwerk;
-
het huidige energielabel van het gebouw en de mogelijkheden om het energielabel te verhogen;
-
de beschikbare duurzame warmteoplossingen;
-
voorkeur en wensen van inwoners, eigenaren van gebouwen en andere betrokkenen.
Daarnaast hangt het ook af van de kosten van een bepaalde duurzame warmteoplossing. In onze onderzoeken naar kansrijke duurzame warmteoplossingen op Urk zijn we uitgegaan van maatschappelijke kosten (de kosten die de samenleving moet betalen). De uitkomsten van het onderzoek ziet u op de WAT-kaart.
De WAT-kaart is bepaald aan de hand van ‘maatschappelijke kosten’. Met maatschappelijke kosten worden de kosten voor de hele maatschappij bedoeld. Dat is een optelsom van allerlei kosten, zoals de kosten van het gebruiken van een warmtebron, tot het aanleggen van de infrastructuur en de kosten om in een gebouw gebruik te maken van de warmte. De maatschappelijke kosten zijn berekend met data en informatie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Meer informatie vindt u in ‘Verdieping: hoe is de WAT-kaart bepaald?’.
Om de WAT-kaart goed te begrijpen is het belangrijk om twee dingen te onthouden:
-
Deze kaart is geen definitief eindbeeld, maar een begin. Er worden nu nog geen definitieve keuzes gemaakt voor één van de duurzame warmteoplossingen.
-
De WAT-kaart geeft alleen een kleur aan officieel geregistreerde wijken op Urk. Het Centraal Bureau voor de Statistiek verzamelt data voor die wijken. In ‘Verdieping: CBS-wijkindeling’ is op een kaart te zien welke wijken geregistreerd zijn. Dat we deze wijkindeling gebruiken, betekent niet dat we per se per wijk aan de slag gaan met de warmtetransitie. Soms kan het handiger zijn om per buurt of per straat, of misschien wel met meerdere wijken tegelijk te beginnen.
Op de WAT-kaart zijn vier verschillende kleuren te zien: groen, grijs, oranje en blauw. Heeft een wijk een groene kleur? Dan biedt een individuele oplossing in de vorm van hernieuwbaar gas de meeste kans.
In het geval van een grijze kleur is zowel een warmtenet, warmtepomp als hernieuwbaar gas kansrijk. Deze kleur is vooral in het middelste deel van Urk te zien. Bij een oranje kleur is een warmtenet het meest kansrijk.
Wanneer een gebied een blauwe kleur heeft is een individuele oplossing met een warmtepomp het meest kansrijk.